Χαμογέλα είναι θεραπευτικό

Τρόφιμα που αυξάνουν με φυσικό τρόπο το κολλαγόνο και επιβραδύνουν τη γήρανση



Πως θα καταλάβετε αν χρειάζεστε περισσότερο κολλαγόνο. Πως να αυξήσετε την παραγωγή του…

Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο ανθρώπινο σώμα. Υπάρχει στους μυς, στα οστά, στους τένοντες, στους συνδέσμους, στα όργανα, στα αιμοφόρα αγγεία, στο δέρμα, στο τοίχωμα του πεπτικού συστήματος και σε άλλους συνδετικούς ιστούς.

Μολονότι όμως είναι τόσο σημαντικό, δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδά του. Εν τούτοις, μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουν αρχίσει να μειώνονται, ώστε να αυξήσουμε την κατανάλωσή του, λέει η Dr. Elizabeth Bradley, ιατρική διευθύντρια στο Κέντρο Λειτουργικής Ιατρικής στην Cleveland Clinic του Οχάιο.


Ποια είναι τα οφέλη του κολλαγόνου;

Έχουμε ήδη αναφέρει τι είναι το κολλαγόνο και πού ακριβώς βρίσκεται στο σώμα μας. Αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι τα πολλά οφέλη του.
Βελτιώνει την υγεία του δέρματος – Το κολλαγόνο επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος ενυδατώνοντάς το, μειώνοντας τις ρυτίδες και βελτιώνοντας τη συνολική ελαστικότητά του.
Υποστηρίζει την υγεία των αρθρώσεων – λόγω της υπερβολικής μακροχρόνιας σωματικής δραστηριότητας και μέσω της διαδικασίας της γήρανσης, η φθορά των αρθρώσεων αυξάνεται στον άνθρωπο. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση ή για την πρόληψη της καταστροφής των χόνδρων των αρθρώσεων.
Βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας – οι μύες αποτελούνται επίσης από συνδετικούς ιστούς, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μέρος της πρωτεΐνης στους μυς είναι επίσης κολλαγόνο.
Αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας – το κολλαγόνο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα οστά, όπου τα διατηρεί ισχυρά και τα προστατεύει από τραυματισμούς. Καθώς ένα άτομο γερνά, χάνει μεγάλη ποσότητα κολλαγόνου από τα οστά του και αναπτύσσει ένα δυσάρεστο πρόβλημα – την οστεοπόρωση. Το βέλτιστο συμπλήρωμα κολλαγόνου, ή ένας συνδυασμός κολλαγόνου και ασβεστίου, έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό κατά της αραίωσης των οστών και στην πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης.
Προωθεί την υγεία της καρδιάς – Μερικές έρευνες επικεντρώθηκαν στις επιδράσεις του κολλαγόνου στην προώθηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση κολλαγόνου μειώνει την αρτηριακή δυσκαμψία και μειώνει τα επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας («κακή» χοληστερόλη LDL). Ωστόσο, για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, αυτή η υπόθεση πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.


Αν εξαιρέσουμε την ηλικία, η κακή διατροφή είναι η κύρια αιτία που παρουσιάζουμε έλλειψη σε κολλαγόνο, τονίζει η Dr. Bradley. «Ο οργανισμός δεν μπορεί να παραγάγει κολλαγόνο εάν δεν διαθέτει τα απαιτούμενα συστατικά», ξεκαθαρίζει. Τα συστατικά αυτά είναι πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Να λοιπόν ποια τρόφιμα χρειαζόμαστε.


Ζωμός από κόκκαλα

Όπως εξηγεί η Dr. Bradley, ο ζωμός από κόκκαλα περιέχει το κολλαγόνο από το μοσχάρι, το κοτόπουλο ή τα ψάρια που περιέχει. Όταν βράζουμε τα κόκκαλα δημιουργείται ένα υγρό με έντονο χρώμα που μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή διαφόρων πιάτων.

Οι περισσότερες συνταγές για ζωμό από κόκκαλα απαιτούν να τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για πολλές ώρες. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το κόκαλα που χρησιμοποιούμε. Τα μοσχαρίσια, λ.χ., κατά κανόνα χρειάζονται περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι εκείνα του κοτόπουλου ή του ψαριού.

Αν φτιάξετε ζωμό, η Dr. Bradley συνιστά να προτιμήσετε κόκκαλα από βιολογικά κρέατα, ώστε να μην έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή αντιβιοτικών.

Πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές

Για να δημιουργηθεί το κολλαγόνο, ο οργανισμός συνδυάζει διάφορα αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών. Επομένως, για επαρκές κολλαγόνο στον οργανισμό σας πρέπει να τρώτε πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές, όπως:Άπαχο μοσχάρι
Κοτόπουλο
Ψάρια
Αυγά
Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί)
Φασόλια
Για βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό για το κολλαγόνο. Να την καταναλώνετε από φρούτα και λαχανικά, όπως:Εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ αν δεν έχετε ιατρική αντένδειξη)
Κόκκινες και πράσινες πιπεριές
Τομάτες
Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, κράμβη, λαχανάκια Βρυξελλών κ.λπ.)
Για ψευδάργυρο και χαλκό

Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι δύο ακόμα συστατικά απαραίτητα για να παραχθεί κολλαγόνο από τον οργανισμό. Καλές πηγές τους είναι:Κρέας
Οστρακόδερμα
Καρύδια
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Φασόλια



Κίνδυνοι που επηρεάζουν την απώλεια κολαγόνου

Γιατί όμως είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί το κολλαγόνο, παρόλο που το σώμα μπορεί να το αναπαράγει από μόνο του; Τα επίπεδα κολλαγόνου στο ανθρώπινο σώμα μειώνονται κατά τη διάρκεια της ζωής λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως: 
η ηλικία,
η έλλειψη κάποιων βιταμινών και ιχνοστοιχείων,
υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης,
υπερβολική έκθεση στον ήλιο,
αυτοάνοσες παθήσεις,
υπερβολικό στρες,
κάπνισμα.

Iatropedia.gr


Σχόλια